Kali ini Laskar Riau akan memberikan resep yaitu " Resep Cara Membuat Roti Jala" Khas Pekanbaru-Riau .
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak
masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu
segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di
atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum,
cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya
dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak
melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali
biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di
angkat dan digulung.
Bila dah siap bolehlah
dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun
sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak .
Terima kasih sudah Berkunjung di LASKAR RIAU
i like you Article,thank you
ReplyDeleteeverybody would agree